Acute Lymfatische Leukemie

Acute Lymfatische Leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen (30 van de totale hoeveelheid), met de piek zo rond het vierde levensjaar. Deze ziekte wordt vaker gezien bij jongens dan bij meisjes. Leukemie is met de juiste middelen in veel gevallen te genezen, maar dan moeten die middelen wel beschikbaar zijn.

 

Leukemie

Witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd, bevinden zich in het hele lichaam. Ze worden gemaakt in het beenmerg dat binnen in de lange botten van het lichaam zit. In een beenmergcel is er bij leukemie iets veranderd in het genetisch materiaal waardoor deze afwijkende cellen gaat maken. Deze cellen reageren niet op de teruggekoppelde signalen dat er genoeg cellen zijn, zodat het beenmerg zonder rem maar doorgaat met de productie van deze verkeerde cellen. Het beenmerg (en later ook andere plekken in het lichaam) komen zo vol te zitten met teveel van deze afwijkende cellen. Hierdoor worden ook de andere functies van het beenmerg verhinderd: andere cellen die daar gemaakt worden zoals rode bloedcellen, die het zuurstof door het lichaam transporteren, kunnen niet goed worden aangemaakt en er ontstaat bloedarmoede.

 

Verspreiding van de afwijkende cellen

Als er op een gegeven moment geen cellen meer bij kunnen in het beenmerg stroomt het beenmerg als het ware over en komen de afwijkende cellen in de bloedbaan terecht. Zo verspreiden ze zich door het hele lichaam. Daar gaan ze in bepaalde weefsels zitten die daardoor ook overvol raken en gaan uitzetten. Voorbeelden van deze organen zijn lymfeklieren, de milt en de lever; in principe kan elk orgaan worden aangetast.

 

Acute leukemie

Bij acute leukemie rijpen de bloedcellen niet uit en vindt in korte tijd een ophoping van onrijpe cellen plaats. De klachten waarmee de patient zich presenteert zijn vaak algemene malaise, spontane bloedingen of terugkerende infecties. Dit is snel progressief van aard en dient intensief behandeld te worden waarbij genezing mogelijk is.

 

Behandeling

De behandeling bestaat uit een aantal fasen. De eerste fase heet de remissie/inductie. Het doel van deze fase is om de ziekte terug te dringen door de afwijkende cellen dood te maken. Dit gebeurt door het toedienen van chemotherapie. Daarna wordt er eventueel bestraald op het hoofd om eventuele haarden van bloedcellen daar ook te laten verdwijnen. Daarna komt de consolidatietherapie, met als doel de tijdens de inductietherapie geboekte winst veilig te stellen. Het bestaat uit opnieuw chemotherapie, tot wel 4 maanden. Ten slotte komt de onderhoudstherapie, die gericht is op het uitroeien van aanwezige maar niet aantoonbare afwijkende bloedcellen.

De totale behandeling duurt tussen de 24 en 36 maanden en kost in Nepal 350 dollar, wat daar een gigantisch bedrag is. Ter vergelijking: het gemiddelde jaarlijks inkomen van het hoofd van een gezin uit Nepal was 250 dollar in 2002. Het levert de kinderen, die anders bijna zeker zouden overlijden een kans op genezing van meer dan 75%.

"De totale behandeling duurt tussen de 24 en 36 maanden en kost in Nepal 350 dollar, wat daar een gigantisch bedrag is. Ter vergelijking: het gemiddelde jaarlijks inkomen van het hoofd van een gezin uit Nepal was 250 dollar in 2002."